Skip to main content
Top of the Page

Starten met competentiemanagement

  • Ledencontent
  • Medewerkers
  • Organisatieontwikkeling
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: June 20

Als je aan competentiemanagement denkt, denk je misschien automatisch aan HR. Toch kan ook een kwaliteitsmanager bijdragen aan de efficiëntie van je organisatie, het retentiebeleid beïnvloeden en de cultuur van je organisatie kracht bijzetten. In dit artikel vind je enkele tips terug om ermee aan de slag te gaan.

Als lid krijg je toegang tot het volledige artikel.

Competent in competentiemanagement

 

Een goed competentiemanagementbeleid kan op heel wat vlakken bijdragen. Afhankelijk van je organisatie zal je misschien in de eerste plaats aan HR denken. Nochtans kan het een impact hebben op je hele organisatie. Wat doe je bijvoorbeeld als er iemand uitvalt? Weet je wie je dan kan inzetten? Wat zijn de risico's? 

Vaak wordt het gelinkt aan certificatievereisten, als bewijslevering naar auditoren. Maar het kan je ook een duidelijk overzicht bieden van de slagkracht van je organisatie, het kan perspectieven bieden op de toekomst van je organisatie en je laten zien waar er zich risico's bevinden op vlak van de mensen die je organisatie vooruit helpen. 

Hieronder enkele tips om aan de slag te gaan:

 

1. Begin met een inventaris

Een goed overzicht van de competenties vormt de absolute basis om er vat op te krijgen. Ga in overleg met het management, de verschillende afdelingshoofden en/of operatoren om een duidelijk en volledig beeld te schetsen.

 

2. Operationaliseren is de laatste stap

Zoals hierboven vermeldt staat is het belangrijk om over een sterk en volledig overzicht te beschikken. Laat je niet verleiden door te snel in actie te willen schieten en meteen in het operationaliseren over te gaan. Denk zeker eerst na over onderstaande stappen.

 

3. Identificeer je kritische activiteiten

Welke taken zijn cruciaal voor jouw organisatie of voor de productie? Concreet wil dit zeggen: Waar heb je als organisatie de meeste kans om het verschil mee te maken? Waar liggen de grootste risico's om verlies te lijden? Wat heb ik nodig om ervoor te zorgen dat mijn organisatie blijft draaien?

 

4. Identificeer de competenties op de verschillende niveaus van je organisatie

Probeer niveau per niveau na te gaan welke competentie nodig is en faciliteerde de nodige dialoog hierover. Dit moet het vertrekpunt betekenen wanneer je start met het indelen van de verschillende competenties. Welke vorm dit aanneemt (competentiematrix, BAST model...) volgt pas later. Zoals in tip 1. staat is het niet de bedoeling om een theoretisch plan uit te stippelen, maar om in dialoog te gaan. 

 

5. Denk na over de soft skills van je organisatie

Afhankelijk van de organisatie en de functie is het niet onbelangrijk om de soft skills te overwegen. Hoe ga je om met klanten en bezoekers (zeker voor customer facing)? Hiervoor kan je een inventarisatie maken de skills met een subset. Je kan ook beroep doen op competentiehandboeken en er bestaan heel wat certificatieschema’s voor dienstverleners met moeilijk meetbare skills.

 

 

Deze inzichten kwamen tot stand tijdens onze Organisatieontwikkeling Taskforce.

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top