Skip to main content
Top of the Page

Een blik achter de schermen bij imec

  • Achter de schermen
  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: December 13

Op 12 december was het netwerk te gast in een organisatie die onze toekomst vormgeeft. imec is één van 's werelds grootste R&D bedrijven op vlak van nano- en digitale technologie. Met meer dan 5500 experten van over 96 landen, bundelen ze alle academische kennis rond chiptechnologie in Vlaanderen, en gaan ze aan de slag met onderzoek in een geavanceerde infrastructuur met een 300mm-cleanroom voor onderzoek naar computerchips die twee generaties voorlopen op de huidige standaard

De toekomst ontwikkelen in een wafer van 300mm 

imec is actief in heel wat domeinen van de gezondheidssector tot stedelijke infrastructuur, energie, onderwijs, infotainment, mobiliteit en agrofood. Tijdens de presentatie kregen we een mooie inkijk op welke manier dit wereldvermaarde onderzoekscentrum aan de slag gaat. Het ontwikkelt nieuwe technologieën en semi-conductoren voor onder andere computersystemen, sensorische- en flexibele technologieën. Daarnaast voert ze ook onderzoek uit op vlak van digitale platformen waaronder netwerken, veiligheid en privacy, en software en datamanagement skills.

Al deze expertise is zeer gegeerd in zowel binnen-als buitenland door technologie giganten zoals een Samsung en Intel, maar imec voert ook onderzoek uit voor universiteiten en de overheid. 

 

Chiptechnologie, kleiner dan een nanometer

 

Om echt een idee te krijgen van hoe men onderzoekt voert bij imec, is het niet onbelangrijk om te weten hoe chiptechnologie tot stand komt. Het is namelijk een zeer complex proces met zeer veel stappen.  
Het maken van een chip start met zand als grondstof waaruit men silicium haalt, deze grondstof wordt gecondenseerd en gebruikt om een schijf met een diameter van 30 cm te bekomen. Deze schijf, of ‘wafer’ vormt het basisoppervlak om honderden chips op te bouwen. 

4 stappen worden continu herhaald: 

- Tijdens de depositie-fase wordt een fotogevoelige laag aangebracht op de wafer
- daarna wordt met fotolithografie een stencil aangebracht
- vervolgens wordt er geëtst en worden delen van de laag weggehaald
- tenslotte worden delen van de chip door middel van doperen, geleidend gemaakt

Om een idee te krijgen van de schaal waarop gewerkt wordt, is het goed te weten dat 1 nanometer een miljoen keer kleiner is dan een millimeter. Ter referentie, een haar is ongeveer 80.000 tot 100.000 nanometer breed. imec verlegt de fysieke grenzen steeds verder door nog kleiner en geavanceerder te werk te gaan dan wat wet op heden kennen.
Wil je meer weten over hoe chips gemaakt worden? Surf dan zeker naar: https://rvo-eclassroom.be/brightlab/imec/chiptechnologie/

 

Kwaliteit binnen een enorme complexiteit

 

Door de aard van de werkomgeving kwam imec enige tijd geleden tot de vaststelling dat de incidenten sinds 2004 14x lager lagen, maar er bleven wel high impact incidenten voorkomen die interne gevolgen hadden. Daarnaast verdubbelden de klantenklachten, aangezien er veel meer klanten-specifieke opdrachten werden uitgevoerd.
Daarom richtte imec een nieuw initiatief op om de menselijke fouten drastisch te gaan reduceren. Wil je meer weten over hoe ze aan de slag gingen? Dan kan je hier als lid de belangrijkste inzichten nalezen die we meekregen tijdens de presentatie. 

 

Een indruk van de cleanroom

 

Sinds 1984 is imec actief als onafhankelijk onderzoekscentrum voor micro en later nano-elektronica. Dagelijks wordt er in de cleanroom van imec gewerkt aan nieuwe (duurzame) oplossingen die onze toekomst en onze levens verder vooruithelpen. Op 12 december konden we met het netwerk een blik werpen op waar dit alles plaatsvond, op welke manier er omgegaan wordt met kwaliteit en menselijke fouten, en konden we een glimp krijgen van hoe er aan de toekomst werd gewerkt. Een bedrijfsbezoek dat, op z’n minst gezegd, enorm tot de verbeelding sprak.

 

   

Kijk zeker naar onze agenda voor de opkomende bedrijfsbezoeken en Xelyo activiteiten. Wens je meer info over het lidmaatschap, kan je steeds contact opnemen met An Kint

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top