Skip to main content
Top of the Page

Een blik achter de schermen van Rousselot

  • Kwaliteitscultuur
  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: February 10

Tijdens het bezoek aan Roesselot leidde Pieter Soete het netwerk door zijn organisatie. Al snel werd duidelijk hoe gedreven Pieter was als het aankwam op de kwaliteitscultuur bij Rousselot. Het werd een toonbeeld van hoe business en kwaliteit hand in hand kunnen gaan.

‘Quality makes the difference’ 

‘Quality makes the difference’ met deze quote ging de avond bij Rousselot van start. Geen loze woorden. Na enkele slides in de presentatie van Pieter Soete, Global Quality Director, werd het snel duidelijk dat deze organisatie zich distingeert van haar concurrenten met één belangrijke troef: kwaliteit. 

 

Een Quality Mindset

 

Rousselot kende haar start in 1891 in Frankrijk als familiebedrijf van Edouard Rousselot. Nu, meer dan 130 jaar later, maakt het deel uit van het Amerikaanse conglomeraat Darling Ingrediënts. Wereldwijd bestaat Rousselot uit 11 plants en 10 sales kantoren met hoofdzetel in Son te Nederland. In Gent, waar we te gast waren, vind je 1 continue productielijn waar men vertrekt bij de grondstof (in dit geval varkenshuiden) om tot gelatine of collageen te komen. 

In 2019 werd de “Quality Mindset” filosofie gelanceerd, waarbij kwaliteit een topprioriteit werd. Voor Pieter kan men met kwaliteit het verschil maken tegenover de concurrentie. Het moet een economisch businessmodel vormen waarbij de inbreng van de klant wordt vertaald in organisatorische objectieven.
Die gedachte leeft zo sterk in de organisatie dat men rond 8 kwaliteitsprincipes werkt, de werknemers als quality champions gaat omdopen en dat men op alle niveaus bewustzijn creëert rond de impact van kwaliteit op hun product. 

De fierheid die errond wordt uitgedragen werkt ook aanstekelijk. Zo werd er duidelijk gemaakt dat dankzij de hoge kwaliteit van de productie er al jaren geen recalls meer zijn en dat het aantal klachten niet meer stijgt, ondanks meer kritische klanten. Een waar succesverhaal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van huid naar gelatine en gehydrolizeerd collageenpoeder

 

Rousselot werkt naar 3 strategische segmenten toe: gezondheid en voeding – biomedisch – functionele ingrediënten. Het productieproces start bij varkenshuiden als ruwe grondstof. Met zuurvoorbehandeling en uitgebreide filtratieprocessen kom je voor een splitsing dat kan uitmonden in gelatine. Om tot gelatine te komen wordt er gegeleerd, gedroogd, gemalen en gezeefd. Langs de andere kant van de lijn gaat men verder opzuiveren, concentreren door indamping, verder filteren om uiteindelijk na een sproeidroog-proces tot het uiteindelijke collageenpoeder te komen. 

Een recente ontwikkeling om kwaliteit in de ontwikkeling van hun producten verder te verbeteren is het creëren van een zintuigelijke cultuur (Global Sensory Culture). Dat wil zeggen dat men op de zintuigen gaat berusten om smaken en geuren verder uit te sluiten uit het finale product. Een boeiende ontwikkeling binnen Rousselot waar men berust op wetenschap en expertise om ook op deze manier klachten verder te laten dalen.

De zoektocht naar de best mogelijke kwaliteit is duidelijk nog niet voorbij bij Rousselot!

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top